Al jaren de partner van

Oud-Alblas

Vervanging Jacob Kortelandbrug

In Oud-Alblas, aan de Brugstraat, heeft Aannemersbedrijf Damsteegt de Jacob Kortelandbrug vervangen in opdracht van de gemeente Molenlanden. De nieuwe brug is gebouwd op stalen schroefpalen die vanaf het water zijn aangebracht. Voor deze methode is gekozen om de trillingen te beperken, een belangrijke maatregel gezien de nabijgelegen woningen.

Constructie

De constructie van de brug bestaat uit betonnen landhoofden met metselwerk, een betonnen brugdek en stalen leuningen. Het brugdek is voorzien van asfalt en de aansluitende verharding is met klinkers gelegd.

Tijdens de bouw werd voor fietsers en voetgangers een tijdelijke verbinding gerealiseerd door middel van een pontonbrug, wat zorgde voor een oversteekplaats gedurende de werkzaamheden.

Samenwerking

Het project kenmerkt zich door de nauwe betrokkenheid van omwonenden, die vanaf het begin bij het ontwerp en de realisatie zijn betrokken. Deze samenwerking zorgde ervoor dat de nieuwe brug niet alleen functioneel, maar ook passend in de omgeving werd gerealiseerd.

Naamgeving

De nieuwe brug draagt de naam Jacob Kortelandbrug, genoemd naar een voormalige bewoner van een woning direct naast de brug. Jacob Korteland woonde zijn hele leven in hetzelfde huis bij de brug, waardoor de naamgeving een bijzondere betekenis heeft voor de gemeenschap.

Bij dit project was naast de Gemeente Molenlanden ook Nebest betrokken, die samen met Aannemersbedrijf Damsteegt zorgden voor een succesvolle realisatie van de verkeersbrug.