Al jaren de partner van

Ontwerp, productie & realisatie

Vaste brug

Een vaste brug realiseren of renoveren? Dan bent u op de goede plek. Bij Damsteegt ontwerpen, produceren en realiseren we ongeveer 400 vaste bruggen per jaar. Wij helpen u graag met de juiste keuzes in ontwerp en materiaal om te komen tot een kwalitatieve en mooie vaste brug.

Waarom een vaste brug?

Een vaste brug is een brug zonder beweegbare delen. Deze brug wordt vooral ingezet als er geen rekening gehouden hoeft te worden met kruisend (vaar)verkeer.

Er kan ook voor een vaste brug gekozen worden als er wel rekening met vaarverkeer gehouden moet worden. Deze dient dan op een bepaalde hoogte worden gemaakt. Dit is echter niet overal gewenst en mogelijk, waardoor er gekozen wordt voor een beweegbare brug.

Soorten vaste bruggen

Een vaste brug kan voor alle verkeerstypes ingezet worden: van voetgangers- tot fiets- en verkeersbrug. Een vaste brug kan in verschillende constructies uitgevoerd worden. Welke constructie het beste is hangt af van verschillende factoren.

Klik op de soort brug voor meer uitleg.

Liggerbrug

Een liggerbrug is de meest voorkomende brugsoort in Nederland.

Liggerbruggen zijn relatief simpel en functioneel. De naam liggerbrug komt van de liggers waar het brugdek op rust. Door de liggers is de brug stevig, waardoor er een bepaalde overspanning bereikt kan worden.

Bij een grote overspanning worden er brugpijlers (palen) toegevoegd om de liggerbrug te ondersteunen. Liggerbruggen zijn ook heel geschikt voor kleine overspanningen van bijvoorbeeld een parkbrug.

Niet alleen in Nederland is een liggerbrug de meest voorkomende brugsoort. Ook bij Damsteegt is een liggerbrug de brugsoort die het vaakst gerealiseerd wordt. Lees meer over onze liggerbruggen.

Vaste brug vaste-brug-1

Vakwerkbrug

Vakwerkbruggen danken de stevigheid van de brug aan het vakwerk. Een vakwerk bestaat uit vormvaste driehoeken. De diagonale lijnen geven de brug stevigheid en stijfheid.

Deze zijn goed te herkennen in een vakwerkbrug, omdat het vakwerk aan beide zijdes van het brugdek zit. Dat er vormvaste driehoeken in een vakwerkbrug zitten, betekent niet dat een vakwerkbrug er altijd hetzelfde uit ziet.

Er zijn namelijk veel variaties vakwerk. Voor sommigen is het een nadeel dat een vakwerkbrug niet zo strak oogt als bijvoorbeeld een liggerbrug.

Bij een vakwerkbrug kunnen, net als bij een liggerbrug, brugpijlers toegevoegd worden om de brug te ondersteunen. Bijvoorbeeld bij een grote overspanning. Het is ook mogelijk dat een vakwerkbrug wordt gecombineerd met een ander soort brug. Meer weten over de mogelijkheden van een vakwerkbrug?

Vaste brug vaste-brug-2

Boogbrug

Een boogbrug is een brug, waarbij de opbouw een boogvorm heeft.

De boog kan zowel onder het brugdek zitten als boven het brugdek. Ook kan de boog open of gesloten zijn. De constructie van een boogbrug werkt door de drukkracht die van de boog afkomt.

Boogbruggen worden al eeuwenlang gemaakt, het is één van oudste brugsoorten.

Vaste brug vaste-brug-3

Tuibrug/ hangbrug

Hangbruggen kunnen de grootste (hoofd)overspanning bereiken van alle brugsoorten.

Het wegdek van de brug hangt aan verticale kabels. De verticale kabels hangen aan draagkabels, die gespannen zijn tussen de twee pylonen. In de landhoofden worden de draagkabels gefundeerd. Een hangbrug brengt grote krachten met zich mee, een sterke ondergrond is daarom van groot belang.

Het wegdek van een hangbrug is relatief licht. Door de constructie van de hangbrug en het lichte wegdek zijn hangbruggen erg flexibel.

Vaste brug Tuibrug

Kwakelbrug

Een kwakel is een hoge, maar smalle voetgangersbrug. Het middelste gedeelte van de brug is recht en de zijkanten lopen stijl omhoog. Vanwege de steilheid wordt er vaak een trap gemaakt in plaats van een normaal brugdek.

Vaste brug vaste-brug-5

Vaste brug Damsteegt

Wij produceren vaste bruggen in onze productielocatie in Meerkerk. U kunt bij ons kiezen voor een vaste brug van staal, composiet, hout of beton. Of een combinatie van deze materialen.

Steeds vaker zien wij een wens om een standaardbrugontwerp te kiezen om engineeringskosten te besparen. Daarom bieden wij verschillende standaardbruggen aan. Natuurlijk is het ook mogelijk om een brug op maat te laten ontwerpen door onze engineers.

Behoefte aan meer informatie? Of heeft u nog andere vragen?

In beide gevallen staan onze experts voor u klaar.
Onderstaand kunt u geheel vrijblijvend contact met ons opnemen!

Meer informatie

De verbinders van morgen

Veelgestelde vragen

Wat doet Damsteegt om bruggen veilig en betrouwbaar te houden?

Uiteraard bouwen we met het oog op de toekomst. Veilig en duurzaam. Daarnaast stellen wij een beheer- en onderhoudsplan om een maximale levensduur te kunnen borgen. Hierin is vastgelegd wanneer we een brug moeten inspecteren en wanneer onderdelen van een brug aan vervanging toe zijn. Ons beheer- en onderhoudsteam is dagelijks op pad om hier uitvoering aan te geven.

Hoelang is de uitvoeringsduur van een brug?

Uiteraard hangt dit af van de grootte van de brug. Echter, in onze productiehallen in Meerkerk wordt de brug in zijn geheel of in verschillende onderdelen geprefabriceerd. Dit kan in staal, beton, composiet en/of hout, of een combinatie van materialen. Daardoor kunnen wij de uitvoeringsduur op locatie minimaliseren.

Door ons eigen materieel en ervaren personeel zijn we klaar voordat u het in de gaten heeft. Bovendien ondervindt u door deze werkmethode in veel gevallen geen hinder.

Hoe lang gaat een vaste brug gemiddeld mee voordat deze renovatie of vervanging nodig heeft?

De levensduur van een vaste brug varieert afhankelijk van factoren zoals constructiematerialen, ontwerp, belasting en onderhoud. Over het algemeen kunnen vaste bruggen enkele decennia tot zelfs meer dan een eeuw meegaan voordat grootschalige renovaties of vervanging nodig zijn. Kleine renovaties of het schoonmaken van de vaste bruggen kan als wel sneller voorkomen.

Hoe wordt het onderhoud van vaste bruggen gepland en uitgevoerd?

Onderhoudsplanning omvat regelmatige inspecties, rehabilitatieprojecten en periodiek groot onderhoud. Deze activiteiten worden uitgevoerd om de brug in goede staat te houden en de levensduur te verlengen. Het is tenslotte goedkoper om een brug te onderhouden, dan een nieuwe brug te plaatsen.