Al jaren de partner van

Damsteegt biedt de oplossing voor een

Drijvende steiger

Damsteegt heeft al vele steigers en vlonders mogen realiseren voor opdrachtgevers. Zo ook drijvende steigers. Wij gaan graag voor u op zoek naar de beste oplossing voor uw vraagstuk.

Een drijvende steiger dient diverse doeleinden. Bijvoorbeeld voor projecten waar het water sterk fluctueert, voor drijvende objecten zoals woningen, kantoren en parken en voor projecten waar het water te diep is voor palen. Drijvend bouwen dient ook nog eens met grote precisie uitgevoerd te worden.

Onze drijvende steigers zijn leverbaar in diverse maten en soorten. Onze ontwerpers gaan graag aan de slag om een ontwerp samen te stellen die aansluit op uw wensen en de omgeving. We geven u graag uitgebreide informatie over alle drijvers.

Constructie drijvende steiger

Een drijvende steiger haalt het drijfvermogen uit zogenaamde ‘drijflichamen’. Op de drijflichamen ligt de steigerconstructie. De steiger ligt niet vast op palen zoals een vaste steiger, maar er zijn (vaak) wel palen aanwezig om de steiger op zijn plek te houden. Dit zijn meerpalen.

Drijfvermogen

De drijflichamen worden geproduceerd op basis van het gewenste drijfvermogen. Het drijfvermogen wordt bepaald door de omvang en het gewicht van het object. Een huis heeft meer drijfvermogen nodig dan een steiger. De drijflichamen van een huis zijn daarom ook een stuk dieper dan die van een steiger.

Materiaal onafhankelijk

Een drijvende steiger kan in verschillende combinaties van materialen uitgevoerd worden. Damsteegt is geheel materiaalonafhankelijk. Wij hebben een eigen productie van staal, composiet, hout en beton. Hierdoor bent u verzekerd dat wij de best passende combinatie van materialen gebruiken voor uw drijvende steiger.

Het dek van een drijvende steiger kan gemaakt worden van houten, kunststof of composiet dekplanken. U kunt ervoor kiezen om hier een gripstrip in te laten maken. De drijflichamen kunnen wij maken van composiet, beton en eventueel staal. Ook de meerpalen om de steiger op zijn plek te houden kunnen wij voor u realiseren. Deze zijn van staal of van hout.

 

 -

Een drijvende steiger voor iedere toepassing

Iedere drijvende steiger heeft een andere soort toepassing. Misschien bent u op zoek naar een specifieke drijvende steiger, bijvoorbeeld voor een jachthaven. Wij kunnen aanlegmogelijkheden aanbrengen op de drijvende steiger. Ook speciale coatingen zijn mogelijk, zoals KIWA coating.

Realisatie van de ideale steiger

Van advies tot realisatie en onderhoud, voor het hele project kunt u bij Damsteegt terecht. Wij hebben een eigen engineersafdeling, productiefaciliteit en montageploegen. Onze constructeurs en ontwerpers bespreken graag met u wat er allemaal mogelijk is. Heeft u al een design? Dan kunnen wij deze tot leven laten komen.

Prefab

Wij produceren onze steigers prefab. Delen van de drijvende steiger of de gehele drijvende steiger wordt onder geconditioneerde omstandigheden gemaakt in onze productiefaciliteit. Dit bevorderd de kwaliteit en zorgt voor een kortere uitvoeringsperiode op locatie. De overlast in de watergang en voor de omgeving wordt hiermee beperkt.

De verbinders van morgen

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een steiger en een vlonder?

Steigers en vlonders hebben behoorlijk veel overeenkomsten. De onderconstructie bestaat uit palen en gordingen. Deze zorgen ervoor dat er een draagconstructie ontstaat. De constructie wordt voorzien van dekplanken. We noemen het automatisch een steiger wanneer de staanders van een vlonder rechtstreeks in contact staan met het water. Het geheel krijgt dan een aan water gerelateerde functie. Steigers zijn over het algemeen smalle, boven het water aangebrachte of drijvende constructies die toegang verlenen tot vaartuigen in het water.

In welk materiaal worden steigers en vlonders uitgevoerd?

Beide constructies kunnen volledig uit hout of staal worden vervaardigd. Vaak is er sprake van een combinatie van deze twee. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid wordt er veelvuldig gekozen voor een stalen onderbouw met stalen buispalen. Het dek wordt meestal uitgevoerd in hout en vervolgens voorzien van gripstrips. Door deze gripstrips te gebruiken blijft de natuurlijke uitstraling van het hout behouden. Wel zorgen deze ervoor dat het hout permanent stroef is, onder alle weersomstandigheden. Dat is wel zo veilig.

Welk formaat steigers en vlonders kunnen er worden vervaardigd?

Dit is heel uiteenlopend. Zo realiseerden we een kleine vissteiger of -vlonder op een recreatieplas, maar ook een steigerconstructie waar 30 woonboten kunnen aanmeren. Een voorbeeld van dit laatste is project Schoonschip in Amsterdam. De drijvende woningen in samenwerking met Zederik Bouw zijn doorgaans ook voorzien van steigers en vlonders van behoorlijke afmetingen.