Al jaren de partner van

Voor grote overspanningen

Toepassen van een stalen brug

Stalen bruggen zijn zowel geschikt voor lichte als zware belastingen. Staal is een zeer sterk materiaal en wordt al decennia toegepast voor bruggen. Hierdoor kunnen er grote overspanningen gemaakt worden die in verhouding maar een lage constructie hoogte vereisen.

Waarom kiezen voor een stalen brug?

  • Relatief snelle bouwtijd
  • Gaat meer dan 80 jaar mee
  • Vele toepassingsmogelijkheden
  • Veel vrijheid in vormgeving en kleurstelling
  • Betrouwbaar

Benieuwd of een stalen brug ook dé oplossing is voor uw civieltechnische vraagstuk? De experts van Damsteegt bespreken graag met u de mogelijkheden.

Uw volledige partner

Van ontwerp tot realisatie en onderhoud

Een partij die u geheel ontzorgt. Is dat niet ideaal? Wij denken van wel. Daarom verzorgen wij zowel het ontwerp, de realisatie als het onderhoud van bruggen.

Om de levensduur van uw brug te maximaliseren adviseren wij de brug periodiek te inspecteren en te onderhouden. Dit kan aan de hand van een aanvullend onderhoudsplan.. Zo borgt u dat onderdelen op tijd worden vervangen of gerepareerd. Met Damsteegt bent u verzekerd van een veilige en verzorgde stalen brug.

Op maat gemaakt of een standaard oplossing?

Voor beiden zit u bij Damsteegt goed. Wij maken op maat gemaakte stalen bruggen voor opdrachtgevers die op zoek zijn naar innovatieve oplossingen. Daarnaast kan het ook zijn dat de locatie om een creatieve constructie vraagt. Onze engineersafdeling kijkt nauwkeurig naar de situatie en uw wensen. Zo realiseren wij een stalen brug passend bij de omgeving en gebruiker.

Daarnaast heeft Damsteegt ook vele standaardoplossingen in het assortiment. Per project zal het ontwerp aangepast worden naar wens. Het voordeel van een standaardoplossing zijn de kosten die bespaard worden doordat er geen volledig engineeringstraject plaatsvindt.

stalen brug Stalen brug - Project

Mogelijkheden stalen brug

Staal kan toegepast worden voor vaste en beweegbare bruggen. Beweegbare bruggen worden zelfs bijna altijd van staal gemaakt vanwege de functionele eisen en betrouwbaarheid en levensduur van het materiaal. Ook voor leuningwerk wordt staal vaak gebruikt. Voor leuningen is staal het meest vormvrije materiaal waarbij allerlei ontwerpen en figuren mogelijk zijn. Dit is mooi terug te zien in projecten als standaardbruggen Delft en de bruggen in Amelisweerd.

Wilt u een brug of brugleuning met cor-ten staal of roestvrijstaal? Ook dat behoort tot de mogelijkheden.

Soorten conservering staal

Ter bescherming van staal wordt staal geconserveerd. Conserveren kan op verschillende manieren. Wij passen voor bruggen de volgende soorten toe:

  • Thermisch verzinken
  • Schooperen
  • Natlakken
  • Poedercoaten

Welk type conservering benodigd is hangt af van het soort brug. Een grote brug kan niet thermisch verzinkt worden in verband met de afmetingen van het zinkbad. Bij een brug met een kleinere afmeting kunnen alle bovengenoemde typen conservering toegepast worden. Natlak biedt (indien er meerdere lagen worden aangebracht) een goede conservering. Het nadeel van natlak is echter dat een diepe beschadiging sneller doordringt in de onderste laag waardoor roest ontstaat als het niet behandeld wordt. Poedercoating is mechanisch sterker dan natlak, maar heeft als nadeel dat beschadigingen bijwerken erg lastig is. Dit is met natlak makkelijker te realiseren.

Wij realiseren circulaire stalen bruggen

Hergebruik. Dit is een term waar Damsteegt zich de laatste jaren steeds intensiever mee bezig houdt. Waarom? Omdat ook wij primaire grondstoffen nodig hebben die langzaam maar zeker in voorraad afnemen en een aanslag zijn op het milieu. Om dit tegen te gaan (her)gebruiken wij (delen van) producten en afval als nieuwe grondstof. Staal is een circulair materiaal. Het is zeer goed steeds opnieuw te gebruiken. Dit kan hoogwaardig door een staalelement opnieuw te gebruiken, of door het oude staal te recyclen. Door staal een tweede leven te geven verminderd de vraag naar nieuwe grondstoffen.