Al jaren de partner van

Dordrecht

Verstevigen Blauwe Wantijbrug

In Dordrecht is Damsteegt bezig met het verstevigen van de Blauwe Wantijbrug. De liggerbrug wordt verstevigd om een extra route te creëren voor calamiteiten. Op dit moment is de brug nog niet sterk genoeg voor hulp- en nooddiensten.

  Werkzaamheden blauwe wantijbrug
  Blauwe Wantijbrug Dordrecht
  Blauwe Wantijbrug Dordrecht
Alle afbeeldingen (6)

De Blauwe Wantijbrug

De Blauwe Wantijbrug ligt op een veelgebruikte fietsroute en vormt de verbinding tussen de Staart en de Stadspolders in Dordrecht. Een deel van de brug is een ophaalbrug die de doorgang vormt voor grotere boten. Het ophaalgedeelte is geheel uitgevoerd in het blauw, wat terug komt in de naam van de brug. Het overige gedeelte van de brug bestaat uit vijf betonnen delen die samen een overspanning hebben van 100 meter.

Werkzaamheden

De Blauwe Wantijbrug wordt verstevigd door middel van een nieuw brugdek. Het oude dek van beton wordt vervangen door een nieuw dek van beton. Dit is een hele klus. Eerst wordt de laag asfalt weg gefreesd. Daarna wordt het brugdek deel voor deel verwijderd en vervangen door een nieuw brugdek. Deze wordt ook in delen teruggeplaatst. Bij dit project maken we gebruik van een prefab beton brugdek. Door het gebruik van prefab elementen wordt de uitvoeringsduur op locatie ingekort.

Speciale hijsconstructie

Om de platen uit te hijsen hebben we een verplaatsbare hijsconstructie ontworpen. Hiermee kunnen de platen uitgehesen worden met een minimale belasting op de huidige brug. Dit is nodig omdat de brugconstructie niet sterk genoeg is voor het gewicht van groot materieel.

Planning

De werkzaamheden zijn eind september begonnen. De versteviging van de Blauwe Wantijbrug zal in totaal 3 maanden duren. Naar verwachting wordt het werk in december 2021 opgeleverd.