Al jaren de partner van

Circulaire uitdaging

Circulaire bruggen Amersfoort

Circulaire projecten zijn ons ‘op het lijf geschreven’ en komen zodoende met grote regelmaat op ons pad. De Gemeente Amersfoort stond voor een uitdaging. Zes houten bruggen waren duidelijk aan vervanging toe. Aangezien Amersfoort op het gebied van duurzaamheid een ambitieuze stad is, werd duurzaamheid ook het uitgangspunt in dit project. De ervaring van Aannemersbedrijf Damsteegt met het bouwen van circulaire bruggen is in deze casus een duidelijke meerwaarde geweest.

Circulaire oplossing

De meest circulaire optie is helemaal geen nieuwe brug plaatsen. Met deze keuze (binnen het 10R-model geduid als ‘refuse’) voorkom je de inzet van ‘virgin materials.’ Dit is de meest circulaire stap binnen het 10R- model. Op twee plekken is gekozen voor een dam als alternatief voor een brug.

Toen bleven er nog 4 bruggen over. In samenspraak met Aannemersbedrijf Damsteegt en IPV Delft is een circulair ontwerp tot stand gekomen. De oude bruggen zijn verwijderd en afgevoerd naar de werkplaats van Aannemersbedrijf Damsteegt. Hier is het materiaal van de reeds bestaande bruggen is ‘verzaagd’ tot nieuw, bruikbaar bouwmateriaal. Robuuste liggers en dekplanken voorzien van Gripstrip. De zogenoemde ‘remanufacture‘ stap vanuit het 10R-model hebben wij hier toegepast.

De betonnen elementen in dit project zijn prefab geproduceerd met gebruik van circulair ultrahogesterktebeton (UHSB). Bij de productie van het nieuwe betonmortel is gebruik gemaakt van betongranulaat (gebroken betonpuin). De toevoeging van deze ‘secundaire’ grondstof draagt bij aan de besparing op het gebruik van primaire grondstoffen; de in het 1oR- model genoemde virging materials.

Meer informatie

Geen afval, maar bouwmateriaal!

Alle afbeeldingen (10)