Al jaren de partner van

Bergschenhoek

Aanleg nieuwe fietsverbinding Berkelseweg

Op de grens van Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs realiseert Aannemersbedrijf in opdracht van de gemeente Lansingerland een nieuwe fietsverbinding. Het betreft een multidisciplinair project waarbij de volgende werkzaamheden uitgevoerd worden:

  • – Realiseren prefab verkeersbrug in duikerbrug uitvoering;
  • – Aanbrengen snel-fietspad langs Berkelseweg;
  • – Aanbrengen circulaire, 3D geprinte fietsbrug;
  • – Vervangen deklaag Berkelseweg voor hergebruikt asfalt;
  • – Opnieuw aansluiten van fietspad Berkelseweg op rotonde;
  • – Aanbrengen en vervangen openbare verlichting.

De locatie van de uit te voeren werkzaamheden is de Berkelseweg die ook wel ‘Berkels Dijkje’ wordt genoemd.

  Nieuwe fietsverbinding Berkelseweg
Alle afbeeldingen (12)

Aanleg fietspad

Om de veiligheid op de Berkelseweg te verhogen wordt er een nieuw fietspad aangelegd die parallel ligt aan de Berkelseweg. Auto’s en fietsers rijden dan niet meer over één weg. Het nieuwe fietspad is onderdeel van een snel-fietsroute. Tevens wordt er een nieuwe fietspadaansluiting gerealiseerd bij de rotonde, waardoor fietsers minder vaak over hoeven te steken.

Het fietspad bestaat uit een asfaltconstructie met rode deklaag. In de asfaltconstructie is hergebruikt asfalt toegepast. Daarnaast zijn er nieuwe lichtmasten geplaatst met vleermuis vriendelijke verlichting.

Realiseren nieuwe fietsbrug

Aansluitend op het nieuwe fietspad realiseert Aannemersbedrijf Damsteegt een nieuwe fietsbrug van de Berkelseweg naar de Ds. Van Koetsveldstraat. De nieuwe fietsbrug ligt parallel aan de te vervangen verkeersbrug. De landhoofden van de fietsbrug worden handmatig afgewerkt met een bekleding van basalt keien om een landelijke uitstraling te creëren.

Primeur 3D geprinte gerecyclede brug
Het betreft hier geen ‘gewone’ fietsbrug. De gemeente Lansingerland heeft een primeur te pakken met de realisatie van de grootste 3D geprinte gerecyclede composiet brug.

Vervangen verkeersbrug

De huidige verkeersbrug die aansluit op de Berkelseweg is verouderd. Reparatie was geen optie en daarom wordt de brug vervangen. Bij de realisatie van een nieuwe brug was het in stand houden van het monumentale karakter van de oude brug belangrijk. Er is gekozen om een duiker/brug te realiseren met metselwerk, bogen en vleugelmuren om dit karakter te behouden. Het witte stalen leuningwerk geeft de brug een landelijk karakter.

De duiker (inclusief metselwerk) is geprefabriceerd in onze eigen productiehal. Door het gebruik van prefab betonelementen wordt de uitvoeringstermijn op locatie fors ingekort.

Planning

Aannemersbedrijf Damsteegt is eind mei 2021 begonnen met de werkzaamheden voor de nieuwe fietsverbinding. Inmiddels zijn de duiker/brug en het fietspad gerealiseerd. Eind oktober 2021 wordt de nieuwe fietsbrug geplaatst, waarna het project omtrent deze liggerbrug afgerond is.