Al jaren de partner van

Bloemendaal

Voetgangersbrug Amsterdamse Waterleidingduinen

Aannemersbedrijf Damsteegt heeft een houten voetgangersbrug over het Noordoosterkanaal in Bloemendaal vervangen. De oude houten brug bestaande uit meerdere overspanningen is vervangen door een stalen liggerbrug in één overspanning.

  Brugdek voetgangersbrug
  Detail leuning voetgangersbrug
  Voetgangersbrug Amsterdamse Waterleidingduinen
Alle afbeeldingen (6)

Werkzaamheden

In opdracht van Waternet heeft Damsteegt de oude houten brug verwijderd en de nieuwe brug prefab geproduceerd en geplaatst. Een voorwaarde bij het plaatsen van de brug was dat deze in een keer én in een geheel geplaatst werd. Op deze locatie was dat een absolute uitdaging. De brug ligt namelijk in het natuurgebied de Amsterdamse Waterleidingduinen, een van de grootste aaneengesloten wandelgebieden van Nederland.

Als aanvullende werkzaamheden heeft Damsteegt ook de aansluitende afrastering en de deksloven van de damwand vervangen.

Constructie

De brug is volledig samengesteld tot één gelaste stalen constructie. Onder het brugdek is een doorlopende dragende koker aangebracht over de gehele overspanning. De brug is gefundeerd op twee stalen buispalen. Door deze techniek heeft de brug een vrije overspanning van 20 meter.

Ontwerp

De watergang is vrij en de brug blend mooi in met de omgeving door de voorgeschreven kleur taupe. In het leuningwerk van de brug zijn drie kruizen verwerkt die verwijzen naar de stad Amsterdam. Het ontwerp van de brug is gemaakt door ipv Delft.