Al jaren de partner van

Reconstructie lage walmuren Oudegracht

Sinds 2013 werkt Aannemersbedrijf Damsteegt elke dag aan het herstel van de binnenstedelijke kademuren aan de Oudegracht in Utrecht. Dit doen we met Beens Groep vanuit de joint venture Stadsmuren B.V.

Uitvoeringswerkzaamheden

De werkzaamheden bestaan uit het verwijderen en afvoeren van de oude walmuurconstructie, het aanbrengen van een nieuwe kadeconstructie en alles wat hier bij komt kijken zoals grondwerk, aanpassingen aan obstakels in de ondergrond en funderingswerk. De nieuwe kadeconstructie is gemaakt van een stalen damwand met een prefab hangschort. Het hangschort is bekleed met metselwerk. Dit draagt bij aan het behoud van het historische karakter van de kademuren.

 -

Bijzonder project

Bij dit bijzondere project in het centrum van Utrecht komt veel kijken. Vaak weten we slechts gedeeltelijk wat zich onder de waterlijn bevindt. Dit zorgt voor een grote technische uitdaging, welke versterkt wordt door de dynamische omgeving. Een vloot aan rondvaartboten passeert dagelijks de werkplek, er zijn tal van monumentale woningen en de horeca langs het water floreert in de zomer. Afstemming met de omgeving is bij dit project belangrijker dan ooit.

Innovatieve werkwijze

Mede dankzij continue innovatie is project ‘Reconstructie lage walmuren Oudegracht te Utrecht’ zo succesvol. Zo hebben wij onder andere met oog voor de beperkte ruimte in de binnenstad een maatwerk hefponton ontwikkeld en de bouwmethode verfijnd. De gemeente Utrecht heeft heir een mooi filmpje over gemaakt.