Al jaren de partner van

Kademuren vervangen of vernieuwen

In het waterrijke Nederland zijn veel prachtige kades te vinden. Denk bijvoorbeeld eens aan de vele grachten in Amsterdam en Utrecht. Ook in vele andere steden en dorpen zijn kademuren aanwezig. Veel binnenstedelijke kademuren zijn al meer dan 100 jaar oud.

Dit maakt ze bijzonder, maar ook kwetsbaar. Door het toenemende en intensieve gebruik kan niet met zekerheid worden gezegd of deze nog goed functioneren. Na onderzoek blijkt dat veel binnenstedelijke kademuren toe zijn aan vervanging of reconstructie.

De volgende vragen ontstaan:

  • Wat zijn de risico’s van slechte kademuren voor de omgeving en de stedelijke ontwikkeling?
  • Hoe kunnen de kademuren klaar gemaakt worden voor de toekomst?

Damsteegt geeft graag antwoord op deze vragen. Wij erkennen het belang van een pragmatische aanpak en het ontwikkelingen van oplossingen om kwetsbare kademuren te vernieuwen. Uiteraard op een zo handige en duurzame manier mogelijk. Samen zorgen we ervoor dat uw kades klaar zijn voor de toekomst.

Neem contact op
Kademuren -  Kademuren - utrecht

Kademuren omgevingsaspecten

Het vervangen van binnenstedelijke kademuren is een uiterst complexe klus. Op en om het water spelen veel omgevingsaspecten mee. Historische werfkelders, oude riolering, monumentale bebouwing, kabels en leidingen op de bodem van de gracht. Met andere woorden, de ruimtes zijn klein, maar de belangen groot.

In de voorbereiding en de uitvoering hebben wij oog voor de omgeving. We minimaliseren de hinder voor de omwonenden, het publiek en andere belanghebbenden.

Bewezen werkwijze kademuren

Damsteegt heeft al 30 jaar ervaring met de realisatie en reconstructie van kademuren. Tijdens de realisatie van projecten door de jaren heen hebben we ons gespecialiseerd in binnenstedelijke kademuren.

De ingewikkelde omgevingsaspecten vereisen een speciale aanpak. Damsteegt maakt hierbij gebruik van een zeer innovatieve manier van kadevernieuwing.

Om de impact op de kade en omgeving te minimaliseren werken we aan kademuren veelal vanaf het water. Dit doen we met pontons en speciaal ontwikkeld materieel. De pontons zijn extra smal, waardoor de pleziervaart tijdens het werk gewoon kan varen. Het belangrijkste is echter het team. Een groep ervaren en gemotiveerde mensen zet zich dagelijks met volle overtuiging in om u te ontzorgen.

Stel direct uw vraag

Hangschorten

Om de kade netjes af te werken worden vaak hangschorten gebruikt. Deze hangschorten worden over de damwand heen geplaatst. Hierdoor is de damwand niet meer zichtbaar. Bij Damsteegt produceren we eigen prefab hangschorten. Deze brengen we met eigen transport naar de werklocatie.

De uitstraling van een damwand varieert aanzienlijk. Zo kan er bijvoorbeeld metselwerk aangebracht worden. Echter kan er ook voor gekozen worden om de damwand vlak met beton af te werken. Of in reliëf, volledig naar uw wensen en behoeftes. Samen kijken we welk uiterlijk het best past bij de omgeving.

Neem contact op
Binnenstedelijke kademuren  Kademuren
Binnenstedelijke kademuren  Kademuren binnenstedelijk
Binnenstedelijke kademuren  Kademuren
Alle afbeeldingen (13)

De verbinders van morgen

Veelgestelde vragen

Wat is de werking van een kadeconstructie?

Een kadeconstructie is grond- en waterkerend. Veelal maken wij gebruik van een damwand constructie gecombineerd met stalen buispalen. Dit wordt ook wel een combiwand genoemd. Deze wand kan afgewerkt worden met een sloof of hangschort. Vaak wordt een kadeconstructie verankerd d.m.v. ankers, schoorpalen en/of een paaljuk.

Wat is jullie ervaring met het herstellen van kadeconstructies?

Al sinds de oprichting maakt deze discipline deel uit van onze bedrijfsactiviteiten. Voor veel verschillende gemeentes, provincies en waterschappen hebben we in die periode kademuren gereconstrueerd en gerealiseerd.

Sinds 2013 werken we vanuit ons dochterbedrijf Stadsmuren B.V. onafgebroken aan het herstel van de binnenstedelijke kademuren aan de Oudegracht in Utrecht. Een bijzonder project!

We hebben hier eigen materieel voor ontwikkeld en onze werkmethode geoptimaliseerd. Bovendien worden de kade-elementen, zogenaamde hangschorten, in onze productiehal geprefabriceerd. Deze worden ook nog eens voorzien van metselwerk.

Zo kunnen we maatvast én onder goede condities de kwaliteit garanderen. Naast een mooie kadeconstructie, hebben we ook als doel om de impact voor de omgeving te minimaliseren. We blijven ons hierin continu ontwikkelen.

Waarom is het herstellen van kademuren zulk specialistisch werk?

De ruimte is doorgaans beperkt. De omgeving heeft vaak een historisch en/of monumentaal karakter. Daarnaast zijn er tal van andere relevante omgevingsfactoren waar rekening mee gehouden dient te worden, zoals flora en fauna, kabels en leidingen en onzekerheid over wat zich in de ondergrond bevindt.

Tevens dient de leefbaarheid voor de bewoners, bedrijvigheid en andere betrokkenen gewaarborgd te blijven. Vanuit dit perspectief hebben we zelf speciaal materieel ontwikkeld. Hiermee kunnen we met de beperkte ruimte die we tot onze beschikking hebben goed uit de voeten. De overlast wordt hierdoor zo veel mogelijk beperkt!

Hoe zit het met de afwerking van een kadeconstructie?


Hierin is veel mogelijk. Soms volstaat een ‘kale damwand’ die wordt voorzien van een deksloof. Echter, vaak worden geprefabriceerde hangschorten, voorzien van metselwerk, op de fundering geplaatst. Op onze productielocatie in Meerkerk prefabriceren wij deze hangschorten zelf. Vervolgens worden deze met eigen transport naar de werklocatie gebracht.