Damsteegt waterwerken -

Houten brug

Al jaren de partner van

De partij voor uw civieltechnische vraagstuk

Een houten brug verbindt

Op zoek naar een partij voor de realisatie van een houten voetgangers-, fiets- of verkeersbrug? Damsteegt gaat graag voor u aan de slag. Hout brengt vele mogelijkheden met zich mee. Onze engineersafdeling creëert houten bruggen die aansluiten op uw wensen, de omgeving en gebruiker.

Naast de realisatie nemen we ook graag het onderhoud voor u uit handen. De houten brug wordt periodiek gereinigd en geïnspecteerd. Hierdoor worden onderdelen op tijd gerepareerd of vervangen. Op deze manier kunnen we de veiligheid van de brug blijven garanderen.

Damsteegt biedt u het gehele pakket aan. Van ontwerp tot plaatsing en onderhoud van bruggen!

Damsteegt verbindt

Voordelen van een houten brug

Benieuwd naar de voordelen van een houten brug? Hieronder geven wij de belangrijkste aan:

  • Grote bewerkbaarheid
  • Ecologisch/ bio-based materiaal
  • Economisch voordelig
  • Lage Co2 uitstoot
  • Hernieuwbaar

Onze experts kijken graag of een houten brug ook dé oplossing is voor uw vraagstuk. Het is bij ons mogelijk om uw houten brug prefab te bouwen. Wel zo snel en efficiënt! Lees hier meer over.

De juiste houtsoort voor uw brug

Elke houtsoort heeft unieke eigenschappen. De drie meest voorkomende houtsoorten die wij inzetten voor onze houten bruggen zijn Azobe, Angelim Vermelho en Billinga. Maar ook andere houtsoorten zijn mogelijk. Afhankelijk van de constructie bepalen onze experts samen met u welke houtsoort(en) het best geschikt is.

Meer informatie over onze houtsoorten? Klik dan op het uitklapmenu.

Azobe

Azobe is een heel sterke houtsoort, daarom gebruiken we deze houtsoort veel voor damwanden, palen en brugdekken. Het sterke karakter van het hout zorgt helaas ook voor een nadeel. Azobe hout trekt sneller krom dan andere houtsoorten waardoor het voor lichtere constructies niet geschikt is.

  • Herkomst: West Afrika
  • Duurzaamheidsklasse: 1

Angelim Vermelho

Angelim Vermelho is vetter en stabieler dan Azobe hout. Deze houtsoort wordt veel toegepast voor geschaafde constructies zoals leuningwerk. Het nadeel van Angelim Vermelho is de geur die vrijkomt bij vers hout, deze trekt over tijd wel weg.

  • Herkomst: Zuid Amerika
  • Duurzaamheidsklasse: 1

Billinga

Billinga is een stabiele houtsoort die wij voornamelijk gebruiken voor fijne constructies en/ of constructies die geconserveerd moeten worden.

  • Herkomst: West Afrika

Op maat gemaakte houten brug

Maatwerk wordt een steeds belangrijkere term rondom houten bruggen. Daarnaast willen wij onze opdrachtgevers de beste oplossing bieden voor hun vraagstuk. Vandaar dat wij houten bruggen geheel op maat maken.

Wij zetten onze innovatieve en creatieve ideeën graag voor u om in een ontwerp. Na goedkeuring gaan onze specialisten aan de slag met de realisatie en bouw van de houten brug. Damsteegt levert ook standaardoplossingen die per project aangepast worden naar wens. Hiermee bespaart u de kosten van een volledig engineeringstraject.

We kijken samen met u hoe we het best kunnen komen tot de gewenste houten brug. Damsteegt biedt oplossingen voor opdrachtgevers met uiteenlopende ideeën en voorkeuren.

 Tuibrug

Combineren van materialen

Bij Damsteegt is het mogelijk om een houten brug te combineren met andere materialen. Denk aan bijvoorbeeld aan staal, beton of composiet.

Onze ontwerpers kijken welk materiaal het meest geschikt is per brugonderdeel. We houden hierbij rekening met de gebruiker, omgeving, design en wensen van u als opdrachtgever. Zo staat er uiteindelijk een houten brug die zowel functioneel is als mooi voor het oog.

Kies samen met ons voor verantwoorde bruggen

Wij streven ernaar om onze bruggen op een verantwoorde manier te realiseren. Vandaar dat wij kiezen om anders te ontwerpen en (delen van) producten en afval (her) te gebruiken als nieuwe grondstof. Zo dragen wij een steentje bij aan een duurzame en circulaire economie.

Hergebruik

Hout is een materiaal dat zich goed leent om opnieuw te verwerken (her te gebruiken). Dit doen wij al jaren bij projecten die hiervoor mogelijkheden bieden zoals bruggen winterswijk waarbij de leuningen van hergebruikt hout zijn gemaakt. Ook damwanden lenen zich goed voor het hergebruiken van hout en er is zelfs een grote schuur gemaakt van ons hergebruikte hout.

Hernieuwbaar

Naast het feit dat hout hergebruikt kan worden is hout ook duurzaam en circulair omdat het een hernieuwbaar materiaal is (indien duurzaam beheerd). Een gekapte boom kan opnieuw terug groeien.

Levensduur verlengende maatregelen

Door slimme details toe te voegen aan onze bruggen zorgen we ervoor dat de maximale levensduur van houten bruggen bereikt wordt. Bij elke brug voegen we afstandhouders toe tussen de leuning en het brugdek waardoor er ruimte voor ventilatie is en er minder snel rotting plaatsvind. Ook kunnen we EPDM toepassen tussen liggers en dekplanken om te zorgen voor ventilatie. EPDM zorgt er tevens voor dat de brug makkelijker schoongemaakt kan worden en ook het vuil tussen de dekplanken er uit gaat.

Naast bovenstaande maatregelen is het zeer belangrijk om onderhoud uit te voeren. Onderhoud zorgt voor een veilige en mooie brug. Door de bruggen periodiek door ons te laten reinigen kunnen beschadigingen snel gezien worden en wordt voorkomen dat de brug een groene laag krijgt.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Of wilt u graag een expert spreken over onze houten bruggen? Neem vrijblijvend contact met ons op!