Al jaren de partner van

De realisatie van een

Fietsbrug

Op zoek naar een partij voor de realisatie van uw fietsbrug? Damsteegt bouwt al 30 jaar bruggen en doet dit met passie. Door onze ervaring kunnen we u voorzien van relevant advies.

Allereerst beginnen wij met het ontwerp van de nieuwe brug. Vervolgens gaan we na uw goedkeuring over op productie en plaatsing. Kortom, voor realisatie van bruggen is Damsteegt uw betrouwbare partner.

Fietsbruggen zijn veelal voor fietsverkeer. Ook wordt een fietsbrug regelmatig gebruikt door voetgangers. Daarom wordt het ook wel een fiets-voetgangersbrug genoemd. In enkele gevallen kan een uitzonderlijk voertuig ook gebruik maken van de brug.

Neem contact op

Uw partner in bruggen

De opbouw van een fietsbrug

Bruggen worden opgebouwd uit verschillende onderdelen. Als Damsteegt adviseren we de meeste geschikte materialen. Dit doen we door zowel naar de gebruiker als naar de omgeving te kijken. Uw wensen worden meegenomen.

Een fietsbrug bestaat uit de volgende elementen:

 • Fundering
 • Brugliggers
 • Brugdek
 • Brugleuning
 • Eventuele stootplaten

Uitgebreid materialen assortiment

Wij vinden het belangrijk dat de nieuwe brug wordt opgebouwd uit materialen, die het best aansluiten op uw vraagstuk. Daarom zijn wij compleet materiaal onafhankelijk.

Ons materialen assortiment bestaat uit beton, composiet, hout en staal. Zo creëren wij totaal verschillende bruggen. Deze zijn elk volledig afgestemd op de omgeving en gebruiker.

Fietsbrug Fietsbrug-Damsteegt

Een fietsbrug kent vele stijlen

De gebogen en rechte fietsbruggen behoren bij ons allemaal tot de mogelijkheden. Wij maken een ontwerp dat zowel mooi als functioneel is.

Een brug kan gemaakt worden in vele stijlen. Uiteraard zullen we kijken welk ontwerp het beste aansluit bij de omgeving en uw wensen.

Fietsbrug Fietsbrug-Damsteegt-1

Voor een moderne wijk ontwerpen wij vaak strakke bruggen. Bij een authentiek dorp kiezen we weer voor een ander design. Uiteraard passend bij de omgeving, zoals bijvoorbeeld een landelijke stijl. Zo wordt de fietsbrug te allen tijde in zijn of haar omgeving opgenomen.

Natuurlijk kunnen we er ook voor kiezen om de brug er uit te laten springen met een uniek design. Dit hangt allemaal af van uw wensen en behoeftes, die wij uiteraard graag met u bespreken.

Jarenlange ervaring: Uw fietsbrug expert

Damsteegt zit al ruim 30 jaar in het vak. Wij gaan met passie aan de slag om uw brug(gen) succesvol op te leveren. Met Damsteegt kiest u voor: kwaliteit, continuïteit, flexibiliteit en tevredenheid.

Wij zijn er namelijk van overtuigd dat deze kernwaarden de basis zijn voor een prettige samenwerking. Hoe eerder wij betrokken raken bij uw vraagstuk, hoe beter wij u kunnen adviseren en helpen.

Fietsbrug Fietsbrug-Damsteegt

Met ruim 30 jaar ervaring weten we vandaag de dag exact wat u als klant nodig heeft. Wij hebben projecten opgeleverd voor verschillende partijen, waaronder:

 • Aannemers
 • Projectontwikkelaars
 • Provincies
 • Gemeentes
 • Recreatie- en waterschappen

Onderstaand kunt u geheel vrijblijvend contact met ons opnemen. Onze ervaren experts helpen u graag verder om uw fietsbrug volledig naar wens te realiseren!

Een nieuwe fietsbrug aan laten leggen

Veiligheid voor de inwoners van een stad of dorp is erg belangrijk voor iedereen. Een nieuwe fietsbrug kan hier invloed op hebben. Het kan zijn dat de oude brug zorgt voor ongelukken of dat een bepaalde plek beter bereikbaar kan worden met een nieuwe fietsbrug. Om de veiligheid nog meer te verhogen, maken we gebruik van genoeg verlichting. Dit voor de vroege of late fietsers, want veiligheid kent geen tijd.

Bij Damsteegt denken wij niet alleen aan veiligheid maar ook aan de esthetische en duurzame waarde. De nieuwe fietsbrug zal de stad moderner laten ogen. De nieuwe fietsbrug zal zoveel mogelijk gemaakt worden van duurzame materialen. Dit met oog op de toekomst en de komende generaties die over de brug mogen fietsen.

Naast dat de nieuwe fietsbrug gebruikt wordt door fietsers, kunnen we er voor kiezen om een plek voor de voetgangers toe te voegen. Op die manier wordt het een multifunctionele brug waar iedereen van kan genieten. Nog niet overtuigd om een nieuwe fietsbrug te laten aanleggen in uw dorp of stad? Dan leggen wij u de details graag uit via de telefoon of email!

Meer informatie

De verbinders van morgen

Veelgestelde vragen

Verschil tussen voetgangersbrug en fietsbrug?

Een fietsbrug en een voetgangersbrug zijn beide soorten bruggen die ontworpen zijn voor specifieke doeleinden en gebruikers. Hier zijn de belangrijkste verschillen tussen beide:

 1. Gebruikersdoel:
  • Een fietsbrug is primair bedoeld voor het overbruggen van afstanden voor fietsers. Het ontwerp van een fietsbrug is aangepast aan de snelheid en het gebruik van fietsers.
  • Een voetgangersbrug is ontworpen voor voetgangers, mensen die te voet reizen. Het doel is om een veilige doorgang te bieden voor wandelaars, joggers en andere voetgangers.
 2. Ontwerp en afmetingen:
  • Een fietsbrug kan breder (min. 1.40 meter) zijn dan een voetgangersbrug om ruimte te bieden aan fietsers die naast elkaar willen rijden. De hellingen en bochten van een fietsbrug kunnen ook anders zijn om aan de snelheid van fietsers tegemoet te komen.
  • Een voetgangersbrug kan smaller zijn en vaak zijn ontworpen met het oog op comfort en veiligheid voor voetgangers.
 3. Veiligheidsoverwegingen:
  • Fietsbruggen moeten rekening houden met de snelheid en het gewicht van fietsers, wat invloed kan hebben op de ontwerp- en constructievereisten.
  • Voetgangersbruggen zijn ontworpen met de nadruk op het voorkomen van struikelen en het bieden van een veilige doorgang voor mensen te voet.
 4. Toegankelijkheid:
  • Fietsbruggen kunnen voorzien zijn van specifieke voorzieningen, zoals hellingen of liften, om toegankelijkheid te garanderen voor fietsers van alle vaardigheidsniveaus.
  • Voetgangersbruggen moeten toegankelijk zijn voor mensen met beperkte mobiliteit, en ze hebben mogelijk voorzieningen zoals hellingen, trappen en leuningen.

Over het algemeen zijn deze verschillen erop gericht om de specifieke behoeften en veiligheidsvereisten van fietsers respectievelijk voetgangers tegemoet te komen. In sommige gevallen kunnen bruggen echter multifunctioneel zijn en ruimte bieden aan zowel fietsers als voetgangers.

Hoe breed moet een fietsbrug zijn?

Over het algemeen wordt voor een fietsbrug een breedte van minimaal 3 meter aanbevolen. Dit biedt voldoende ruimte voor twee fietsers om elkaar veilig te passeren en laat ook ruimte over voor mogelijke obstakels of onverwachte situaties. In sommige gevallen kan een bredere brug nodig zijn, bijvoorbeeld als er veel fietsverkeer wordt verwacht of als de brug ook door voetgangers wordt gebruikt.

Het is belangrijk om de lokale bouwvoorschriften en ontwerpnormen te raadplegen, omdat deze specifieke eisen kunnen bevatten met betrekking tot de breedte van fietsbruggen in een bepaald gebied. Daarnaast kan overleg met lokale autoriteiten, ingenieurs en ontwerpers nuttig zijn om ervoor te zorgen dat de brug voldoet aan de plaatselijke behoeften en normen.

Is een leuning verplicht voor een fietsbrug?

De vereisten voor leuningen op fietsbruggen kunnen variëren afhankelijk van de wet- en regelgeving in een specifieke regio. Over het algemeen worden bouwvoorschriften en normen opgesteld om de veiligheid van de gebruikers te waarborgen. In veel gevallen wordt een leuning op bruggen beschouwd als een belangrijk veiligheidselement, vooral als de brug een bepaalde hoogte boven de grond heeft.

Wat doet Damsteegt om bruggen veilig en betrouwbaar te houden?


Uiteraard bouwen we met het oog op de toekomst. Veilig en duurzaam. Daarnaast stellen wij een beheer- en onderhoudsplan op om een maximale levensduur te kunnen borgen. Hierin is vastgelegd wanneer we een brug moeten inspecteren en wanneer onderdelen van een brug aan vervanging toe zijn. Ons beheer- en onderhoudsteam is dagelijks op pad om hier uitvoering aan te geven.

Hoelang is de uitvoeringsduur van een fietsbrug?

Uiteraard hangt dit af van de omvang, materialisatie en locatie van de brug. 
In onze productiehallen in Meerkerk, wordt de brug in zijn geheel of in verschillende componenten geprefabriceerd. Wij doen dit in staal, beton, composiet en hout of een combinatie van materialen. Daardoor kunnen wij de uitvoeringsduur en hinder op locatie minimaliseren.

Wat zijn de voordelen van een fietsbrug?

Er zijn vele voordelen verbonden aan het realiseren van een fietsbrug, waaronder:

Verbeterde veiligheid
Een fietsbrug verhoogt de veiligheid voor fietsers, wat natuurlijk de kans op ongevallen verminderd. Door een fietsbrug zijn de fietsers (en in sommige gevallen ook voetgangers) verzekerd van een eigen route. Hierdoor zijn zij niet meer genoodzaakt om met auto’s en andere gemotoriseerde voertuigen op dezelfde weg te fietsen of lopen.

Realisatie van een efficiëntere route
Fietsbruggen zorgen voor efficiëntere routes in de omgeving. Hierdoor wordt niet alleen de reistijd verkort. Ook wordt het aantrekkelijker gemaakt om de fiets te pakken in plaats van de auto. Dit bevordert zowel de gezonde levensstijl van de inwoners als een milieuvriendelijk beleid.

Milieuvriendelijk beleid
Fietsen of lopen zorgt namelijk, in tegenstelling tot het gebruik van auto’s, niet voor een schadelijke CO2-uitstoot. Oftewel, de bouw van een fietsbrug kan ook een stimulans zijn voor uw inwoners om gebruik te maken van een milieuvriendelijk transportmiddel.

Vermindering van de verkeerscongestie
Des te meer mensen kiezen voor een fiets als transportmiddel óf zich lopend verplaatsen, des te minder auto’s er op de weg zullen zijn. Naast de voordelen op het gebied van duurzaamheid, zorgt dit ook voor een vermindering in verkeerscongestie in stedelijke gebieden.

Tussen welke punten kan een fietsbrug een verbinding zorgen?

Een fietsbrug kan een verbinding zijn tussen verschillende punten. Dit is afhankelijk van de wensen en behoeftes van een specifiek project.

Over het algemeen wordt deze brug gebouwd om een fysieke hindernis voor fietsers en eventueel voetgangers te overbruggen. Denk hierbij aan rivieren, spoorlijnen of drukke wegen waar fietsers en voetgangers zich zonder fietsbrug niet veilig over kunnen verplaatsen.

Het is ook mogelijk dat de brug onderdeel is van een regionaal netwerk aan fietspaden en looproutes.