Damsteegt waterwerken -  Duiker beton - Header

Duiker beton

Al jaren de partner van

Uniek maatwerk met de voordelen van prefab

Een duiker van beton als oplossing

Op zoek naar een partij die gespecialiseerd is in het vervaardigen en plaatsen van (maatwerk) betonnen duikers? Zoek niet verder! Bij Damsteegt bent u aan het juiste adres.

Duikers worden vaak toegepast als alternatief voor een brug. Het is namelijk niet alleen een eenvoudiger alternatief, maar vaak ook nog eens goedkoper. Er zit wel één duidelijk verschil tussen de twee constructies. Een betonnen duiker is een gesloten constructie met een bodem, waardoor de watergang onderbroken wordt. Een brug gaat alleen over het water heen, waardoor de watergang niet onderbroken wordt.

In de afgelopen jaren hebben we voor vele opdrachtgevers een totaaloplossing verzorgd. Kortom, op het gebied van duikers bieden wij maatwerk prefab oplossingen die door eigen productie en uitvoering snel te realiseren zijn!

Standaard of maatwerk

Standaard duikers worden opgebouwd uit meerdere prefab standaard elementen die tegen elkaar aangezet worden in het werk. Tussen de elementen zit rubber. De hoeveelheid elementen hangt af van de lengte van de duiker. Als de elementen op de goede plaats staan worden ze tegen elkaar aangetrokken zodat er geen water meer tussendoor loopt.

Onze maatwerk duikers zijn gemaakt uit grotere elementen dan standaard duikers. Afhankelijk van de breedte van de duiker worden deze uit 2 of 3 delen gemaakt. Dit heeft te maken met het vervoer van de duikers.

Maatwerk duikers zijn zeer geschikt voor plekken waar het front van de duiker zichtbaar blijft. De duikers kunnen geheel naar wens afgewerkt worden met bijvoorbeeld metselwerk, gekleurd beton of betonstructuur. De afwerking wordt van te voren (prefab) aangebracht en niet op de projectlocatie.

De grotere elementen en de prefab afwerking van de maatwerk duiker zorgen ervoor dat de uitvoeringsduur op locatie sneller is dan bij de standaard beton duikers.

Fundatie

De fundatie van een duiker kan onder de duikerbodem worden aangebracht of aan de zijkant van de duiker. Wanneer de fundatie onder de duiker aangebracht wordt moet het water hiervoor weggepompt worden. Dit kan ook voorkomen worden door een hangduiker constructie te realiseren. De duiker heeft dan twee uitstekende zijkanten (oren) waar de fundering aangebracht wordt.

 -

Optimaal ontwerp en uitvoering

Door ons vroegtijdig te betrekken kunnen wij het meest optimale ontwerp realiseren, volledig naar wens en passend bij uw situatie. Allereerst kijken we naar de locatie en de juiste toepassing. Het leveren van passend maatwerk staat bij Damsteegt hoog in het vaandel. Graag denken we met u mee welk soort duiker het best werkt bij uw situatie.

Wanneer dit is vastgesteld, stellen we zorgvuldig een ontwerp samen. We houden hierbij rekening met de geldende eisen en normen. Na goedkeuring van het ontwerp kan de productie worden gestart.

Lagere MKI score

Door onze duikers te prefabriceren op onze eigen locatie t.o.v. op de projectlocatie, besparen we een groot aantal logistieke bewegingen. Elementen worden op 1 locatie gefabriceerd en (deels) geassembleerd. Naderhand worden deze vervoerd. Voor dit transport maken wij gebruik van onze eigen transportmiddelen.

Door deze aanpak wordt niet alleen de bouwtijd, maar ook de bouwoverlast op de projectlocatie geminimaliseerd. Bovendien beperken we CO²- en stikstofuitstoot.

Ons betonafval wordt verwerkt tot granulaat en toegepast in het beton wat wij gebruiken. Dit draagt bij aan onze circulaire doelstellingen.