Al jaren de partner van

Drijvend bouwen

Damsteegt heeft de expertise om de engineering, productie en plaatsing van drijvende constructies te verzorgen. Met onze jarenlange ervaring denken we mee met opdrachtgevers en realiseren we kwalitatieve drijvende constructies.

Dit behoort tot de mogelijkheden:

Gebiedsontwikkeling met drijvende onderdelen zoals drijvende woningen en drijvende steigers behoort ook tot de mogelijkheden. Bij deze projecten kunnen we onze expertise van drijvend bouwen combineren met onze andere expertises zoals bruggenbouw en infra om zo een hele omgeving te transformeren.

 -  Drijvende brug

Drijvend steiger

Bepaalde situaties vragen om een drijvende steiger in plaats van een traditionele steiger. Bijvoorbeeld omdat de bodem te diep is om palen te zetten of omdat er geen palen gezet mogen worden. Een andere reden kan zijn dat het waterpeil sterk fluctueert. Een drijvende steiger biedt hiervoor de oplossing omdat deze meebeweegt met het water.

Damsteegt heeft al veel ervaring met de realisatie van drijvende steigers. Deze maken we van composiet, staal, hout of gerecycled kunststof. Het is ook mogelijk om een gripstrip te verwerken in de steigerplanken om te voorkomen dat de steiger bij vorst of regen glad wordt.

Drijvend terras

Een drijvend terras of een drijvende vlonder behoort ook tot de mogelijkheden bij Damsteegt. Deze maken we van composiet, hout of gerecycled kunststof. Een drijvend terras kan dienen als vergroting van de buitenruimte bij woningen of bijvoorbeeld een restaurant.

Drijvend bruggen

Een drijvende brug biedt dezelfde functie als een traditionele brug, deze brug gaat echter niet met een boog over het water heen maar de brug drijft op het water. Een drijvende brug haalt het drijfvermogen uit pontons. Een drijvende brug wordt daarom ook wel een pontonbrug genoemd. De functie van een drijvende brug kan ook tijdelijk zijn. Damsteegt kan bijvoorbeeld een pontonbrug realiseren bij projecten waarbij een vaste brug tijdelijk afgesloten is. Het brugdek van een drijvende brug kan van verschillende materialen gemaakt worden zoals hout, composiet en beton.

 -  Drijvende huizen

Drijvend wonen

Drijvend wonen wordt ook wel het wonen van de toekomst genoemd. Waarom? De bevolking in Nederland groeit en de ruimte voor woningbouw op het land neemt steeds verder af. Op het water is nog ruimte genoeg. Daarnaast zijn drijvende woningen klimaatbestendig. De zeespiegel stijgt en extreem weer komt steeds vaker voor, met onder andere overstromingen als gevolg. Een drijvende woning is hier beter tegen bestand dan een traditionele woning. Ook de ruimte en rust van het water spreekt mensen aan. Dit alles maakt dat waterwoningen steeds populairder worden en er steeds meer mooie drijvende projecten te zien zijn.

Samen met onze dochteronderneming Zederik Bouw realiseren we drijvende woningen en de omgeving van drijvende woningen zoals de toegangsbrug/steiger en infra. Door kennis en kracht te bundelen zijn er al veel mooie waterprojecten gerealiseerd.

Drijflichamen

Drijvende steigers, terrassen, bruggen en woningen drijven door zogenaamde drijflichamen. Deze kunnen gemaakt worden van verschillende materialen. Bij Damsteegt realiseren we betonnen, composiet en stalen drijflichamen. Aan de hand van de belasting van een constructie wordt gekeken welk materiaal het beste is.

Betonnen drijflichaam

In onze betonloods worden prefab betonnen drijflichamen geproduceerd. Hiervoor is een speciale stalen bekisting ontwikkeld. Door middel van deze bekisting kunnen de wanden en vloer van de drijfbak in een keer gestort worden. Omdat alles in één stort wordt uitgevoerd, zijn er geen aansluitende delen of stortnaden en is er dus ook geen kans op lekkage.

Composiet drijflichaam

Composiet is een gunstig materiaal met een zeer lange levensduur, minimaal onderhoud en veel vormvrijheid. Het composiet wat bij Damsteegt toegepast wordt is glasvezel versterkt composiet. De composiet drijflichamen worden geproduceerd in onze eigen composiethal.

Stalen drijflichaam

Stalen drijflichamen behoren ook tot de mogelijkheden bij drijvend bouwen. Net als de betonnen en composiet drijflichamen produceren we deze in onze eigen productiefaciliteit. Daardoor wordt de kwaliteit gewaarborgd en zijn we in staat maatwerk te leveren.