Al jaren de partner van

Drijvend bouwen

Damsteegt heeft de expertise om de engineering, productie en plaatsing van drijvende constructies te verzorgen. Met onze jarenlange ervaring denken we mee met opdrachtgevers en realiseren we kwalitatieve drijvende constructies.

Dit behoort tot de mogelijkheden:

Gebiedsontwikkeling met drijvende onderdelen zoals drijvende woningen en drijvende steigers behoort ook tot de mogelijkheden. Bij deze projecten kunnen we onze expertise van drijvend bouwen combineren met onze andere expertises zoals bruggenbouw en infra om zo een hele omgeving te transformeren.

 -  Drijvende brug

Drijvend steiger

Bepaalde situaties vragen om een drijvende steiger in plaats van een traditionele steiger. Bijvoorbeeld omdat de bodem te diep is om palen te zetten of omdat er geen palen gezet mogen worden. Een andere reden kan zijn dat het waterpeil sterk fluctueert. Een drijvende steiger biedt hiervoor de oplossing omdat deze meebeweegt met het water.

Damsteegt heeft al veel ervaring met de realisatie van drijvende steigers. Deze maken we van composiet, staal, hout of gerecycled kunststof. Het is ook mogelijk om een gripstrip te verwerken in de steigerplanken om te voorkomen dat de steiger bij vorst of regen glad wordt.

Drijvend terras

Een drijvend terras of een drijvende vlonder behoort ook tot de mogelijkheden bij Damsteegt. Deze maken we van composiet, hout of gerecycled kunststof. Een drijvend terras kan dienen als vergroting van de buitenruimte bij woningen of bijvoorbeeld een restaurant.

Drijvend bruggen

Een drijvende brug biedt dezelfde functie als een traditionele brug, deze brug gaat echter niet met een boog over het water heen maar de brug drijft op het water. Een drijvende brug haalt het drijfvermogen uit pontons. Een drijvende brug wordt daarom ook wel een pontonbrug genoemd. De functie van een drijvende brug kan ook tijdelijk zijn. Damsteegt kan bijvoorbeeld een pontonbrug realiseren bij projecten waarbij een vaste brug tijdelijk afgesloten is. Het brugdek van een drijvende brug kan van verschillende materialen gemaakt worden zoals hout, composiet en beton.

 -  Drijvende huizen

Drijvend wonen

Drijvend wonen wordt ook wel het wonen van de toekomst genoemd. Waarom? De bevolking in Nederland groeit en de ruimte voor woningbouw op het land neemt steeds verder af. Op het water is nog ruimte genoeg. Daarnaast zijn drijvende woningen klimaatbestendig. De zeespiegel stijgt en extreem weer komt steeds vaker voor, met onder andere overstromingen als gevolg. Een drijvende woning is hier beter tegen bestand dan een traditionele woning. Ook de ruimte en rust van het water spreekt mensen aan. Dit alles maakt dat waterwoningen steeds populairder worden en er steeds meer mooie drijvende projecten te zien zijn.

Samen met onze dochteronderneming Zederik Bouw realiseren we drijvende woningen en de omgeving van drijvende woningen zoals de toegangsbrug/steiger en infra. Door kennis en kracht te bundelen zijn er al veel mooie waterprojecten gerealiseerd.

Drijflichamen

Drijvende steigers, terrassen, bruggen en woningen drijven door zogenaamde drijflichamen. Deze kunnen gemaakt worden van verschillende materialen. Bij Damsteegt realiseren we betonnen, composiet en stalen drijflichamen. Aan de hand van de belasting van een constructie wordt gekeken welk materiaal het beste is.

Betonnen drijflichaam

In onze betonloods worden prefab betonnen drijflichamen geproduceerd. Hiervoor is een speciale stalen bekisting ontwikkeld. Door middel van deze bekisting kunnen de wanden en vloer van de drijfbak in een keer gestort worden. Omdat alles in één stort wordt uitgevoerd, zijn er geen aansluitende delen of stortnaden en is er dus ook geen kans op lekkage.

Composiet drijflichaam

Composiet is een gunstig materiaal met een zeer lange levensduur, minimaal onderhoud en veel vormvrijheid. Het composiet wat bij Damsteegt toegepast wordt is glasvezel versterkt composiet. De composiet drijflichamen worden geproduceerd in onze eigen composiethal.

Stalen drijflichaam

Stalen drijflichamen behoren ook tot de mogelijkheden bij drijvend bouwen. Net als de betonnen en composiet drijflichamen produceren we deze in onze eigen productiefaciliteit. Daardoor wordt de kwaliteit gewaarborgd en zijn we in staat maatwerk te leveren.

De verbinders van morgen

Veelgestelde vragen

Van welke materialen produceren jullie drijflichamen?

Drijflichamen produceren wij van beton, al dan niet met EPS kern, of composiet. Een drijflichaam moet voldoende drijfvermogen en stabiliteit leveren om een huis stabiel te laten drijven en optimale woonbeleving te creëren.

Welke soorten constructies kunnen op het water worden gebouwd?

Drijvende Huizen: Dit zijn meestal individuele wooneenheden die op het water drijven. Ze kunnen variëren van eenvoudige woonboten tot luxueuze drijvende villa’s. Drijvende huizen zijn populair in gebieden met waterrijke omgevingen, zoals rivieren, meren en baaien.

Drijvende Kantoren: Drijvende kantoorruimtes zijn ontworpen om te voldoen aan de behoeften van bedrijven en organisaties. Ze kunnen dienen als alternatieve werkplekken, met ruimte voor vergaderingen, samenwerking en kantoorfaciliteiten.

Drijvende Restaurants en Cafés: Deze bieden eet- en drinkgelegenheden op het water, wat een unieke ervaring kan bieden aan gasten.

Drijvende Bruggen en Steigers: In sommige gevallen kunnen drijvende platforms worden gebruikt als steigers of bruggen voor toegang tot boten of als voetgangers- en fietsroutes.

Er zijn in overleg nog veel meer vormen van drijvende gebouwen mogelijk.

Hoe zit het met de stabiliteit en veiligheid van drijvende gebouwen?

De stabiliteit en veiligheid van drijvende gebouwen zijn cruciale overwegingen bij drijvend bouwen.

Stabiliteit: Drijvende gebouwen moeten zodanig worden ontworpen dat ze voldoende stabiliteit bieden om te voorkomen dat ze omslaan of omvallen tijdens ruwe weersomstandigheden, zoals sterke golven en wind. Dit wordt meestal bereikt door gebruik te maken van zwaartepunten en ballastsystemen om de stabiliteit te behouden en schommelingen te minimaliseren.

Veiligheid: Om de veiligheid te waarborgen, moeten drijvende gebouwen voldoen aan strenge bouwvoorschriften en veiligheidsnormen. Dit omvat het ontwerpen van robuuste structuren die bestand zijn tegen de belastingen veroorzaakt door golven en wind. Daarnaast kunnen systemen voor het vastzetten van drijvende constructies, zoals palen of ankers, helpen om beweging te beperken en de veiligheid van mensen aan boord te waarborgen.

Wat zijn enkele innovatieve technologieën die worden toegepast in de wereld van drijvend bouwen?

In de wereld van drijvend bouwen worden verschillende innovatieve technologieën toegepast om de stabiliteit, duurzaamheid, functionaliteit en efficiëntie van drijvende structuren te verbeteren. Hier zijn enkele voorbeelden:

Drijvende funderingen: Geavanceerde drijvende funderingssystemen, zoals hybride pontonstructuren of op maat gemaakte pontons met luchtkamers, worden gebruikt om de stabiliteit en het draagvermogen van drijvende gebouwen te vergroten.

Slimme stabilisatiesystemen: Deze systemen gebruiken sensoren en actuatoren om de stabiliteit van drijvende structuren aan te passen aan veranderende weersomstandigheden. Ze kunnen automatisch ballast aanpassen om beweging te minimaliseren.

Zonne-energie en duurzame energieproductie: Drijvende zonnepaneelinstallaties en zelfs drijvende windturbines worden gebruikt om duurzame energie op te wekken en drijvende structuren van stroom te voorzien.