Al jaren de partner van

Giessenburg

Vervanging Pinkeveerse brug

De technische levensduur van de Pinkeveerse brug was ten einde gekomen, daarom moest deze vervangen worden. Belangrijk bij het vervangen van de Pinkeveerse brug was de instandhouding van het historische karakter van de brug en het gehele straatbeeld. Aan Damsteegt de vraag om deze taak te volbrengen.

Ontwerp

De Pinkeveerse brug is een fiets-voetgangersbrug van circa 22 meter lang en 3,5 meter breed. Het nieuwe ontwerp is een replica van het originele ontwerp. Bij het ontwerp van de Pinkeveerse brug was het tevens van belang dat de materialen hetzelfde bleven. De nieuwe brug rust op houten funderingspalen en houten landhoofden. Het brugdek bestaat uit stalen liggers en houten dekplanken. Op een deel van de dekplanken is een gripstrip aangebracht en op het andere deel een slijtlaag. De leuningen zijn uitgevoerd in een traditioneel ontwerp van hout.

  Pinkeveerse brug
  Pinkeveerse brug
  Detail Pinkeveerse brug
Alle afbeeldingen (4)

Historie

De originele Pinkeveerse brug is gebouwd in 1883. In die tijd was Pinkeveer een belangrijk onderdeel van de route Gorinchem – Gouda. Er moest zelfs een tijd tol betaald worden om de brug over te steken. De Pinkeveerse brug is een heus begrip in de omgeving Alblasserwaard en Vijfheerenlanden en hij wordt tevens vaak gebruikt als setting voor trouwfoto’s.

 Pinkeveerse brug oud

Foto: Geschiedkundige Vereniging Giessenburg en Schelluinen