Damsteegt waterwerken -

Ontwerp en engineering

Al jaren de partner van

Vakkundig en professioneel

Onze engineersafdeling

Damsteegt beschikt over een professionele engineersafdeling die bestaat uit meerdere tekenaars en constructeurs. Kleine projecten tot grootschalige complexe projecten worden bij ons technisch uitgewerkt in 3D ontwerpen en productietekeningen. Onze engineers zijn regelmatig in de productiehallen en op locatie te vinden om hun ontwerpen verder te verfijnen en tot een goed realiseerbaar ontwerp te komen. In het ontwerp worden opmerkingen vanuit de uitvoering meegenomen, zo komen we tot een maximaal resultaat.

Zo zorgt Damsteegt ervoor dat uw civiele kunstwerk succesvol en geheel naar wens wordt gerealiseerd. Benieuwd naar de mogelijkheden omtrent ontwerp en engineering? Wij staan u graag te woord.

 -

Ontwerp

Door de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van engineering te volgen en toe te passen verkorten wij aanzienlijk de doorlooptijd van onze projecten en verbeteren wij de kwaliteit en duurzaamheid.

Levensduur bestendig ontwerp

Na meer dan 30 jaar in het vak weten wij welke uitdagingen materialen met zich mee brengen met betrekking tot de levensduur. Onze engineers zorgen voor een levensduur bestendig ontwerp door slimme montage elementen toe te passen. Daarmee voorkomen we dat materialen vroegtijdig worden aangetast door invloeden van buitenaf.

Circulair ontwerp

Bij een circulaire economie horen ook circulaire civiele kunstwerken. Daarom kunnen wij een circulair ontwerp maken. Bijvoorbeeld door in te zetten op materiaalbesparing of door een duurzamer materiaal in te zetten. Ook modulair ontwerpen is een belangrijke pijler. Zo kunnen onderdelen van een civiel kunstwerk makkelijk worden hergebruikt en worden deze geen afval. Lees meer over circulaire bruggen.

Standaard brugontwerp

In ons portfolio zitten verschillende standaardbruggen. Een standaard brugontwerp biedt de voordelen dat het ontwerpproces minder lang duurt en economisch voordeliger is. Het standaard ontwerp hoeft alleen aangepast te worden naar de nieuwe situatie, er wordt niet ‘vanaf 0’ begonnen. We bieden standaardbruggen aan van hout, staal, composiet en beton of een combinatie van deze materialen.

Seriematig ontwerp

Een serie of ‘brugfamilie’ wordt vaak ingezet bij een grootschalige vervangingsopgave of nieuwe wijk. De bruggen bevatten dan dezelfde uiterlijke kenmerken. Bij seriematig ontwerpen maken wij gebruik van de techniek ‘parametrisch ontwerpen’, waardoor een ontwerp relatief makkelijk aangepast kan worden naar bijvoorbeeld een andere overspanning of breedte.

Het ontwerpproces wordt gezamenlijk doorlopen waarbij er duidelijke afwegingen voorgelegd worden op het gebied van prijs, materiaal, duurzaamheid en levensduur. Zo krijgt u het best passende ontwerp.

AR & VR

Indien gewenst kunnen onze ontwerpen bekeken worden in VR. Door in een virtuele omgeving het ontwerp te ervaren kunnen raakvlakken met en inpassing in de omgeving beter beoordeeld worden. Deze techniek kan tevens ingezet worden op het gebied van bewonersparticipatie.

Conditionering

Een goede conditionering vormt de basis voor het succesvol uitvoeren van onze werkzaamheden. Wij voeren gedegen onderzoek zowel online als offline. Online door gegevens over de bodem uit te zoeken en raakvlakken met eventuele kabels en leidingen te bekijken. Offline door een locatie bezoek, sonderingen en het inmeten van de omgeving. Ook eisen en raakvlakken met waterschappen worden bekeken.