Al jaren de partner van

Natuurlijk materiaal

Een houten brugdek

Hout is een materiaal wat veelzijdig kan worden ingezet bij de realisatie van een brug. Dit kan voor allerlei delen van de brug worden gebruikt. Zo ook voor het brugdek. De mate waarin hout kan worden toegepast voor de brug hangt af van welk soort en type brug het is. Oftewel de omgeving en de gebruikers.

Hout geeft een brug een natuurlijk effect. Wanneer hout gecombineerd wordt met een ander materiaal, zoals bijvoorbeeld staal, dan ontstaat er een modern design. Samen komen we tot een ontwerp dat passend is voor de omgeving, materialen spelen hierin dus een belangrijke rol.

De verbinders van morgen

Recente Damsteegt projecten

Filter
Alles wissen
Categorie
Functie bruggen
Type bruggen
Type damwand
Type steigers & vlonders
Materiaal
Brugdek
Leuning

Damsteegt zorgt voor materiaal

De juiste materiaalkeuze

Hout is een veelgebruikt materiaal bij een brugdek, wij leveren bruggen in de hardhoutsoorten: Azobé, Angelim Vermelho en Billinga. Bij een brugdek passen wij onze Gripstrip toe of desgewenst met een profiel of een gladde plank.

gripstrip; de oplossing tegen een glad oppervlak van een brug

Wanneer een houten brugdek nat wordt, wordt de brug glad voor gebruikers. Een ouderwetse oplossing voor gladde planken is deze te voorzien van een volledige slijtlaag. De lijm voor de slijtlaag sluit het hout op waardoor het hout niet meer kan ademen, met het gevolg dat het hout kan scheuren en het de levensduur verkort. De oplossing die wij hiervoor bieden is de Gripstrip. Dit is een ingefreesde zwaluwstaart waarin een epoxyhars met steenslag is aangebracht, hierdoor voorkomt het gladheid en behoudt het hout zijn levensduur. Daarnaast kan een Gripstrip dekplank door middel van een schroefverbinding gemonteerd worden, waardoor één defecte dekplank vervangen kan worden. Bij een slijtlaag is dit niet mogelijk omdat lijm de schroefverbinding opsluit en zal een compleet dek vervangen moeten worden.

 -

Een brugdek uit gerecycled hout

Damsteegt beschikt over een automatische zaagmachine. Hiermee kunnen wij gebruikte delen uit gedemonteerde houten bruggen verzagen en hergebruiken. Hout dat onder water staat kan niet rotten. Aanmeerpalen die onder water staan demonteren wij en nemen wij mee naar onze productielocatie. Hier zagen wij het ruwe oppervlak van de aanmeerpaal af, waaronder zich hout bevind dat als nieuw is. Deze delen kunnen wij vervolgens verzagen tot dekplanken. Zo recyclen wij hoogwaardig ons materiaal en draagt u bij aan de circulaire economie.

Eigen productie van materiaal

In onze moderne productiehallen voeren we hout aan, bewerken we het en passen we het toe in een brug. Wij zijn dus onafhankelijk in ons materiaalgebruik. Dit zorgt er onder andere voor dat een brug zo functioneel mogelijk wordt gemaakt en de realisatietijd kort is.

Damsteegt helpt u verder

Voor het realiseren van een houten brug, of een combinatie met andere materialen, bent u bij Damsteegt aan het juiste adres. Advies over het brugtype, ontwerp en de realisatie. Wij nemen het allemaal uit handen. Met onze kennis en ruime ervaring realiseren we een passende en functionele brug.