Damsteegt waterwerken -

Brugdek

Al jaren de partner van

Voor elke brug een passend wegdek

De keuze voor een brugdek

Het brugdek is een belangrijk onderdeel van de brug. Daarom is het goed hier extra aandacht aan te besteden. Het bepaalt, voornamelijk samen met de leuningen, de uitstraling van een brug. Daarnaast is het ook het draagvlak voor het verkeer dat over het brugdek heen gaat.

Wij kunnen brugdekken maken van hout, composiet, staal, beton en hergebruikte materialen. De materiaalkeuze hangt af van wat de brug moet uitstralen, wat voor verkeer er over de brug heen gaat en natuurlijk van uw wensen als opdrachtgever. Bijvoorbeeld de wens voor een duurzame brug of onderhoudsarme brug. Wij adviseren u graag en denken met u mee over de beste samenstelling. Uiteraard kunnen meerdere materialen worden gecombineerd.

Het meest passende brugdek

Naast de uitstraling van het brugdek is het ook belangrijk aandacht te besteden aan de technische aspecten. Iedere brug vraagt om een andere toepassing. Een brug over een grote rivier is een ander verhaal dan een brug over een kleine sloot in een park.

Bruggen over een grote watergang hebben vaak een doorgang nodig voor schepen. Dit kan opgelost worden door bijvoorbeeld de brug beweegbaar te maken of een brug te ontwerpen met een grote doorvaarhoogte. Damsteegt adviseert u over de beste oplossingen voor het wegdek van de brug. Zo komt u niet voor verrassingen te staan en kloppen zowel de uitstraling als alle technische aspecten.

Het beste materiaal voor uw brugdek

Wij denken graag met u mee om tot de beste materiaalkeuze te komen. Dit doen wij aan de hand van vier aspecten; onderhoud, levertijd, esthetiek en prijs. Bij het ene project moet het brugdek snel geleverd worden, bij een ander brugdek is onderhoud belangrijker. Deze afwegingen zetten wij tegen elkaar af, waardoor u een duidelijk beeld krijgt van de mogelijkheden met bijbehorende voor en nadelen.

Onafhankelijk in materiaal

Voor het materiaal dragen we bij Damsteegt zelf zorg. In onze moderne productiehallen worden dagelijks de beste materialen aangevoerd, bewerkt en toegepast. Zo zijn we bij alle projecten die wij uitvoeren onafhankelijk in ons materiaalgebruik.

Wij denken continue mee met onze grondstofleveranciers om de duurzaamheid en kwaliteit van de grondstoffen te verbeteren. Dit bevorderd de kwaliteit van het brugdek.

 -

De juiste afwerking voor uw brugdek

Het brugdek kan afgewerkt worden met verschillende soorten toplagen. Damsteegt brengt meerdere soorten toplagen aan.

Slijtlaag

Een slijtlaag wordt voornamelijk toegepast bij lichtere constructies zoals fiets- en voetgangersbruggen, vanwege het lage gewicht. Een slijtlaag bestaat uit verschillende lagen. De bovenste laag is steenslag, waardoor de slijtlaag stroef aan voelt. Een slijtlaag is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Er kunnen ook twee verschillende kleuren slijtlaag aangebracht worden op een brugdek om bijvoorbeeld een scheiding tussen een fiets en voetgangersdeel aan te brengen.

Asfalt

De meeste wegen in Nederland zijn voorzien van asfalt. Dit kan ook aangebracht worden op een brugdek. Als de aansluitende verharding bij de brug van asfalt is, kan men er voor kiezen om deze door te trekken over het brugdek. Asfalt kan in verschillende hoogtes, kleuren en eventueel met belijning worden aangebracht. Het nadeel van asfalt is het gewicht, het is redelijk zwaar.

Gripstrip

De Damsteegt gripstrip wordt toegepast op brugdekken die gemaakt zijn van dekplanken. Dekplanken kunnen glad worden bij ijzel of regen. Een slijtlaag over de dekplanken is voldoende om deze gladheid weg te nemen, echter kan het materiaal dan niet meer ademen en gaat het natuurlijke uiterlijk van het materiaal verloren. De gripstrip wordt in zwaluwstaarten in de dekplanken aangebracht waardoor hij niet los raakt.

Damsteegt helpt u verder

Voor de gehele realisatie van een brug kunt u bij Damsteegt terecht. De materialen, een goed advies, een passend ontwerp en uiteindelijk de realisatie van de brug. Bij ons bent u aan het juiste adres. Onze kennis en ruime ervaring passen we ook graag toe bij het project dat we voor u kunnen uitvoeren.