Al jaren de partner van

Amsterdam

Walter Süskindbrug

De Walter Süskindbrug in Amsterdam was na 50 jaar toe aan vervanging. Aan Aannemersbedrijf Damsteegt de taak om deze mooie brug te vervangen in UNESCO gebied. Na een renovatie van een paar maanden is de brug op 29 april officieel geopend.

Midden in het historische centrum van Amsterdam naast de Hermitage ligt de Walter Süskindbrug. Deze dubbele ophaalbrug is gebouwd in 1972 en was toe aan groot onderhoud. Bij de renovatie was het behoud van het historische karakter van de brug van groot belang, echter moest de brug ook lang mee gaan. Om aan beide eisen te voldoen is gekozen voor een stalen brugconstructie die 100 jaar mee gaat. De stalen constructie is bekleed met een houten ombouw waardoor het lijkt of de brug van hout is gemaakt. Verder kan de brug na renovatie op afstand bediend worden en is er Ledverlichting aangebracht. Qua uitstraling is de brug een replica van de oude brug.

 -

Prefab productie

Het afsluiten en renoveren van een brug in zo een druk gebied is een uitdaging. Er zijn veel omwonenden, bezoekers en winkels. Om de omgeving zo min mogelijk tot last te zijn is de brug prefab geproduceerd. Eerst is de oude brug gedemonteerd en afgevoerd via het water met een boot. Daarna is alles klaargemaakt voor de plaatsing van de nieuwe brug, die ook via het water is aangevoerd. Vervolgens zijn de prefab onderdelen aan elkaar bevestigd. Ten slotte zijn de puntjes op de i gezet in de omgeving waarna de brug weer kon worden geopend.

Geschiedenis

De Walter Süskindbrug is een bijzondere beweegbare brug met een rijke geschiedenis. Volgens oude tekeningen lag de brug er al in 1622! Niet alleen de leeftijd van de brug is bijzonder, ook de naam draagt een verhaal. Walter Süskind was een joodse zakenman die in de oorlog de gegevens van honderden joodse kinderen heeft verwijderd, waardoor zij gered werden van deportatie naar vernietigingskampen.

  Walter Suskindbrug Amsterdam
  Detail Walter Suskindbrug Amsterdam
  Walter Suskindbrug Amsterdam
Alle afbeeldingen (8)