Al jaren de partner van

Diverse toepassingen

Beweegbare bruggen realiseren wij voor u

Het ontwerpen, produceren en realiseren van een beweegbare brug vraagt om expertise. Wij hebben die expertise in huis.

Aannemersbedrijf Damsteegt heeft al veel beweegbare bruggen mogen realiseren voor opdrachtgevers in heel Nederland. Door materiaal onafhankelijk te zijn kunnen wij beweegbare bruggen in elk soort materiaal realiseren.

Wij ontzorgen onze opdrachtgever het hele project van engineering tot realisatie en onderhoud.

Voor- en nadelen

Beweegbare bruggen, ook wel bewegingsbruggen genoemd, bieden flexibiliteit in de doorvaart van schepen en boten op waterwegen. Hier zijn enkele voor- en nadelen van beweegbare bruggen:

Voordelen:

 1. Beweegbare bruggen kunnen worden geopend om grote schepen met hoge masten of ladingen door te laten. Dit vergemakkelijkt de scheepvaart en handel.
 2. Deze soort bruggen verminderen de wachttijden voor schepen, wat de efficiëntie van het transport verbetert en economische voordelen oplevert.
 3. Beweegbare bruggen kunnen steden en waterwegen helpen integreren, waardoor het mogelijk wordt om op plaatsen te bouwen waar anders geen vaste brug mogelijk zou zijn.
 4. Sommige beweegbare bruggen zijn architectonische iconen geworden en trekken toeristen en bewoners aan.
 5. De bruggen kunnen deel uitmaken van het cultureel erfgoed van een stad en historische waarde hebben.

Nadelen:

 1. Wanneer een beweegbare brug wordt geopend, kan dit tijdelijk verkeersopstoppingen veroorzaken op de wegen aan beide zijden van de brug.
 2. Het openen en sluiten van beweegbare bruggen vereist goed beheer en coördinatie om ervoor te zorgen dat dit veilig en efficiënt gebeurt.
 3. Deze bruggen hebben vaak een beperkte doorrijhoogte wanneer ze gesloten zijn, wat van invloed kan zijn op de scheepvaart en transport op bepaalde tijden.
 4. Slechte weersomstandigheden zoals harde wind of ijsgang kunnen het openen en sluiten van de bruggen bemoeilijken en vertragen.
 5. Het bouwen en onderhouden, van bruggen die kunnen bewegen, kan kostbaar zijn. Het vinden van financiering kan daarom ook nog eens een uitdaging zijn.

Damsteegt is uw specialist

Samen de ideale brug realiseren

Een beweegbare brug biedt de mogelijkheid om schepen vrije doorvaart te geven, die anders niet onder de brug door zouden kunnen passeren. Het beweegbare deel zorgt ervoor dat deze bruggen complexer zijn dan vaste bruggen.

Damsteegt heeft de kennis en ervaring om alle soorten beweegbare bruggen uit te voeren van ophaalbrug tot rolbrug. Met elektrisch hydraulische, elektrisch mechanische aandrijving en handaandrijving.

Ook kunnen we beweegbare bruggen in elk materiaal maken, hout, staal, beton en composiet. Samen vinden we het ideale type en materiaal voor uw beweegbare brug.

Verlichting en verkeersinstallaties

Verlichting en verkeersinstallaties zijn vaak onderdeel van een beweegbare brug. Verlichting kan hierbij van praktische aard zijn of ter decoratie dienen. Bijvoorbeeld om een historische brug letterlijk in de schijnwerpers te zetten.

De verlichting kunnen wij voor u realiseren, net als de verkeersinstallaties zoals land- en scheepsverkeerseinen, slagbomen en radardetectie.

 - Een brug

Onderhoud en vervanging

Zoekt u een partij voor groot onderhoud of vervanging van een beweegbare brug? Dan bent u bij ons op de goede plek. Damsteegt heeft ruime ervaring met het onderhouden en vervangen van beweegbare bruggen.

Monumentale bruggen

Oude beweegbare bruggen, zoals ophaalbruggen hebben vaak een historische waarde of zelfs een monumentale status.

Als deze vanwege de technische levensduur vervangen moeten worden, helpen wij u om het historische karakter te behouden. Uiteraard in combinatie met de technieken en materialen van nu.

Zo hebben we onder andere de Walter Suskindbrug in Amsterdam en de Vechtbrug in Breukelen gerealiseerd. Beide bruggen liggen in een historische binnenstedelijk gebied.

In dergelijke gebieden werken wij zoveel mogelijk vanaf het water en worden ook de materialen zoveel mogelijk via het water vervoerd. Het vervangen van een beweegbare brug zorgt helaas altijd voor hinder. Voordeel is dat door onze werkmethode deze beperkt wordr tot het minimum.

Beweegbare bruggen Damsteegt maakt een brug

Betrouwbare partner

Civiele techniek en werktuigbouwkunde komen samen in beweegbare bruggen. Onze projectmanagers/ werkvoorbereiders hebben de juiste achtergrond om uw project succesvol te begeleiden.

De complexe bestekken van een beweegbare brug zijn voor hen begrijpelijke taal. De toegewezen werkvoorbereider houdt grip op de planning, het budget en overziet het werk in het geheel.

Uiteraard voldoen onze projecten aan alle richtlijnen en eisen zoals de machinerichtlijn, NEN 3140, NEN 6787 en ISO 12100:2010 en het CE-keurmerk. De afdeling engineers verzorgt de gehele engineering van de beweegbare brug en onze vakmensen in de productie en uitvoering zorgen voor een mooi eindresultaat.

De verbinders van morgen

Veelgestelde vragen

Wat doet Damsteegt om bruggen veilig en betrouwbaar te houden?


Uiteraard bouwen we met het oog op de toekomst. Veilig en duurzaam. Daarnaast stellen wij een beheer- en onderhoudsplan om een maximale levensduur te kunnen borgen. Hierin is vastgelegd wanneer we een brug moeten inspecteren en wanneer onderdelen van een brug aan vervanging toe zijn. Ons beheer- en onderhoudsteam is dagelijks op pad om hier uitvoering aan te geven.

Hoelang is de uitvoeringsduur van een brug?

Uiteraard hangt dit af van de grootte van de brug. Echter, in onze productiehallen in Meerkerk wordt de brug in zijn geheel of in verschillende onderdelen geprefabriceerd. Dit kan in staal, beton, composiet en/of hout, of een combinatie van materialen. Daardoor kunnen wij de uitvoeringsduur op locatie minimaliseren.

Door ons eigen materieel en ervaren personeel zijn we klaar voordat u het in de gaten heeft. Bovendien ondervindt u door deze werkmethode in veel gevallen geen hinder.

Hoe lang duurt het om een beweegbare brug te openen of te sluiten?

De tijd die nodig is om een beweegbare brug te openen of te sluiten, varieert afhankelijk van het type brug, de grootte, het mechanisme en de complexiteit van de beweging. Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor verschillende soorten beweegbare bruggen:

 1. Basculebruggen: Deze bruggen hebben een bewegend gedeelte dat omhoog zwaait als een brugopening is vereist. De tijd die nodig is om een basculebrug te openen of te sluiten kan variëren van enkele minuten tot ongeveer 15-20 minuten, afhankelijk van de grootte van de brug en de verkeerssituatie.
 2. Hefbruggen: Hefbruggen hebben een bewegend deel dat omhoog wordt getild om scheepvaartverkeer door te laten. De tijd die nodig is om een hefbrug te openen of te sluiten kan variëren van ongeveer 5 minuten tot 30 minuten, afhankelijk van de brug.
 3. Draaibruggen: Draaibruggen draaien meestal 90 graden om ruimte te maken voor passerende schepen. De tijd die nodig is om een draaibrug te openen of te sluiten kan variëren van 5 tot 15 minuten, afhankelijk van de grootte en complexiteit van de brug.
 4. Klapbruggen: Klapbruggen hebben een bewegend gedeelte dat omhoog klapt om doorvaart mogelijk te maken. De tijd die nodig is om een klapbrug te openen of te sluiten kan variëren van enkele minuten tot ongeveer 15 minuten.

De tijden die hier worden weergegeven kunnen in de praktijk anders zijn. Mogelijke hinder of andere problemen kunnen ervoor zorgen dat deze tijd langer uitpakken in de werkelijkheid.

Zijn er bekende beweegbare bruggen in de wereld?

Jazeker, er zijn een hoop beweegbare bruggen die gezien worden als bekend in de wereld. Denk aan de Golden Gate Bridge in San Francisco of de Brooklyn Bridge in New York. Naast bruggen uit de Verenigde Staten, zijn er ook beweegbare burggen in het Verenigd Koninkrijk. Dit zijn de Tower Bridge (Londen) en de Gateshead Millennium Bridge (Newcastle). Dit zijn enkele voorbeelden van beroemde bruggen door de wereld heen.