Al jaren de partner van

Weesp

Faunapassages Weespersluis

In opdracht van de GEM Bloemendalerpolder (samenwerking tussen vijf bouwpartners) worden er twee nieuwe faunapassages door Damsteegt gerealiseerd. De faunapassages komen in de westelijke ontsluitingsweg (Waterlinie) van het gebied Weespersluis. Het ontwikkelgebied Weespersluis is omgeven door natuur, onder andere het (toekomstige) natuurgebied t’ Breedland. Dit natuurgebied kruist de westelijke ontsluitingsweg, waardoor een oversteekplaats voor dieren gerealiseerd dient te worden.

Alle afbeeldingen (5)

Ontwerp en materialen

De constructie van de twee faunapassages bestaat volledig uit beton en is een integrale constructie. Het brugdek bestaat uit zogenaamde volstortliggers voorzien van een druklaag. In de vleugelwanden is een riet structuur gemaakt waardoor de vleugelwanden beter passen in het landschap. Op de faunapassages komt een cor-ten stalen leuning waar natuurlijke elementen terug komen in het ontwerp. Het patroon van de leuning is ontworpen door Atelier LOOSvanVLIET.

Werkwijze

De vleugelwanden en stootplaten zijn door ons prefab geproduceerd. De landhoofden zijn in het werk gestort. Het brugdek bestaat uit volstortliggers die door romein beton zijn geproduceerd en geplaatst. Na het plaatsen van de volstortliggers is de wapening van het brugdek aangebracht en is de druklaag gestort.

Beelden ontwerp: Witteveen + Bos