Al jaren de partner van

Oeverbescherming

Toepassen van een beschoeiing & damwand

U kunt bij Aannemersbedrijf Damsteegt terecht voor zowel beschoeiingen als damwanden. Dit zijn beiden vormen van oeverbescherming. Een beschoeiing is geschikt voor lagere hoogtes, zoals bijvoorbeeld vijvers en sloten. Een beschoeiing bestaat uit planken die horizontaal aan elkaar zijn verbonden. Deze planken worden bevestigd aan verticaal staande palen.

Een damwand wordt gebruikt voor grotere hoogtes en zorgt voor sterke oeverbescherming. Het wordt toegepast bij bijvoorbeeld kanalen en rivieren. De elementen van de waterkering worden verticaal in de grond geslagen. Beschoeiingen en damwanden kunnen wij uitvoeren in hout, staal, beton en composiet of een combinatie van deze materialen.

U kunt voor het gehele proces van advies tot ontwerp en realisatie terecht bij Aannemersbedrijf Damsteegt. Hoe eerder wij in het proces worden betrokken, hoe beter wij u van dienst kunnen zijn.

Materiaal onafhankelijk

Uitgebreide mogelijkheden

Door uw oever te beschermen wordt afslag van de oever voorkomen. Zo krijgt de grond direct langs het water stabiliteit en de locatie wordt zo geschikt voor allerlei functies. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan paden en zitplekken, of als kadering van een tuin langs een watergang. In deze situatie is een beschoeiing of damwand ook uitstekend te combineren met een steiger of vlonder.

Een beschoeiing of damwand kan bestaan uit verschillende materialen. Denk hierbij aan hout, hardhout, staal, beton en composiet. We zullen de keuze bepalen aan de hand van functionele en constructieve overwegingen, daarnaast nemen we hierin ook uw wensen mee.

Er wordt vaak gekozen voor houten oeverbescherming, dit is een duurzame en ook milieubewuste keuze. Maar voor damwanden waar veel druk op komt te staan is staal ook een populair materiaal, aangezien dit sterker is. Onze experts adviseren u over het best passende materiaal voor uw toekomstige beschoeiing of damwand.

Berlinerwand

Een berlinerwand is een vorm van een beschoeiing met een grondkerende functie die bestaat uit verticaal geplaatste stalen profielen en horizontaal geplaatste planken. De plaatsing van een berlinerwand kost weinig ruimte. De berlinerwand is eenvoudig, flexibel op te zetten en kan volledig opnieuw gebruikt worden.

Circulaire damwand

Het is ook mogelijk om een circulaire beschoeiing toe te passen. Bij een circulaire beschoeiing passen wij gebruikt hout toe. Hout wat zijn functie heeft vervuld nemen wij terug naar onze productielocatie. Op de productielocatie wordt het hout verzaagd tot beschoeiing. Wij verzagen bijvoorbeeld gebruikte meerpalen tot beschoeiing. Meerpalen staan voor het overgrote deel onder water. Wanneer hout onder water staat kan er geen houtrot ontstaan, dit hout kan uitstekend hergebruikt worden en voorkomen wij het gebruik van primair hout. Zo kunt u een steentje bijdragen aan de circulaire economie.

De beste verankering

Een beschoeiing of damwand moet goed verankerd zitten, dit kan op verschillende manieren:

Leganker

Een leganker is een horizontaal aangebracht anker. Een leganker wordt geplaatst tussen de damwand en een ankerscherm. Voor het aanbrengen van een leganker is er voldoende ruimte nodig. Onze specialisten adviseren u graag over de mogelijkheden.

Groutanker

Een groutanker is een grondanker met een anker gemaakt van grout, grout is een mengsel van cement, water en eventueel ook gemengd met toeslagmateriaal en hulpstoffen. Een groutanker wordt ingezet als er sprake is van een grote belasting. De werking van een groutanker is als volgt. Er wordt een holle buis in een hoek van 25 a 45 graden de grond in gebracht, door de holle buis wordt het grout ingebracht. Aan het einde van de buis vormt zich een steenachtig anker. Het anker moet zich in een stabiele zandlaag bevinden. De realisatie van een groutanker kan vanaf het land of vanaf een ponton plaatsvinden.

Klapanker

Een klapanker is een mechanisch anker dat de grond in wordt getrild met behulp van een drijfstang. Wanneer de juiste diepte is bereikt dan wordt de drijfstang uit het anker verwijderd. Vervolgens wordt de ankerstang teruggetrokken en klapt het anker uit, waarna het anker op spanning gezet wordt. Een klapanker heeft als voordeel dat het minimale verstoring van de ondergrond veroorzaakt.

Afwerking van een beschoeiing of damwand

Om de levensduur van uw beschoeiing of damwand te optimaliseren kunnen wij verschillende maatregelen nemen. Een beschoeiing kunnen wij voorzien van een afdekplank, hiermee voorkomen wij de indringing van vocht in uw beschoeiing, waardoor houtrot kan ontstaan. Een damwand kunnen wij voorzien van een deksloof waarmee wij de kopse kanten van de damwand kunnen beschermen tegen de indringing van vocht. De kopse kanten van hout zijn gevoelig voor indringing van vocht. Daarnaast kunnen optioneel een of meerdere gordingen aangebracht worden. Een gording houdt de damwand op de plek. Daarnaast kan er een wrijfgording aangebracht worden om beschadiging aan de damwand door vaartuigen te voorkomen.

Waarom kiezen voor Damsteegt

Met een jaarlijkse uitvoering van meer dan 400 projecten weten wij na 30 jaar precies wat de beste oplossingen zijn voor onze opdrachtgevers. Wij krijgen er energie van om een project af te leveren dat naar wens is en perfect aansluit op het vraagstuk. Onze klanten waarderen onze hoge snelheid, de beste prijs-kwaliteitverhouding en onze flexibiliteit. Damsteegt kijkt er naar uit om hoogwaardige beschoeiingen of damwanden voor u te realiseren.