Demontage en hergebruik prefab brugdelen; de voordelen van modulair ontwerp in de praktijk!

De voordelen van modulair ontwerpen in de praktijk. Aannemersbedrijf Damsteegt heeft onlangs 17 bruggen gerealiseerd in opdracht van de Gemeente Hoorn. Twee van deze bruggen bleken niet te voldoen aan de gewenste verkeersklasse. Normaal gesproken zou dit sloop en nieuwe bouw betekenen.

Door middel van ‘hydrodemolition’ (waterstralen) zijn de natte knopen verwijderd. Door gebruik te maken van deze techniek blijft de wapening onbeschadigd en kunnen de vrijgekomen delen op een nieuwe locatie zonder problemen weer worden aangestort.

Werkwijze

De dookverbindingen tussen brugdeel en landhoofd zijn vrij geboord. Vervolgens zijn de prefab brugdelen uit de constructie gehesen. De binnenzijden van beide landhoofden hebben wij uitgegraven en voorzien van nieuwe funderingspalen. Hierop is een versterkingsbalk gestort waardoor de landhoofden geschikt zijn gemaakt voor de nieuwe, zwaardere brugdelen. De verwijderde brugdelen zijn elders in hetzelfde project opnieuw toegepast!

Modulariteit en circulariteit liggen zodoende dicht tegen elkaar aan in dit project. In andere situaties zou de brug volledig gesloopt zijn en opnieuw moeten worden opgebouwd. Het modulaire ontwerpprincipe voorkomt dit.

Alle afbeeldingen (4)